Slider

Контакт телефон за закажување на приватни тестирања за Ковид 19

076 443 369

Едукативни предавања

Во склоп на активностите за одбележување на Светскиот ден на борба против ХИВ / СИДА се одржаа едукативни предавања меѓу учениците во неколку прилепски училишта со цел запознавање со основните факти и мерките за превенција од оваа болест.

1- ви Декември, Светски ден на борба против сида

Тестирањето за ХИВ е единствен начин да се утврди дали некој е заразен со ХИВ вирусот, предизвикувач на сидата. Тестирањето за ХИВ треба да биде составен дел од грижата за здравјето на секој поединец, а осебно на оние кои се однесуваат ризично.

29 септември - Светски ден на срцето

‘’Користете срце за секое срце’’ 29 септември, Светскиот ден на срцето е можност секој да застане и да размисли како најдобро да го искористи срцето, за човештвото, за природата и за себе. Заболувањата на срцето и крвните садови се водечка причина за смрт на глобално ниво, со околу 18,6 милиони смртни случаи годишно. Најчести причини за појава на овие заболувања се висок притисок, прекумерна телесна тежина, нездрава храна, висок холестерол, физичка неактивност, дијабет, пушење, употреба на алкохол, загаден воздух. Со контролирање на овие ризик фактори може да се превенираат кардиоваскуларните болести.

Светскa недела на доењето 2022

Доењето е еден од најефикасните начини за чување на здравјето на детето. Мајчиното млеко е идеална храна за доенчињата. Безбедно, чисто и содржи антитела кои помагаат во заштитата од многу детски болести. Мајчиното млеко ја обезбедува целата енергија и хранливи материи што му се потребни на доенчето за првите месеци од животот и продолжува да обезбедува до половина или повеќе од нутритивните потреби на детето во текот на втората половина од првата година и до една третина во текот на втората година од животот.

31 Мај-Светски ден без тутун 2022

Штетното влијание на тутунската индустрија врз животната средина е огромно и расте, вршејќи непотребен притисок врз и онака оскудните ресурси и кревките екосистеми на нашата планета.

Светски ден на здравјето - 2022

Дали можеме да го замислиме светот во кој чистиот воздух, вода и храна се достапни за сите, каде економиите се фокусирани на здравјето и благосостојбата, и каде градовите се погодни за живеење, а луѓето имаат контрола врз нивното здравје и здравјето на планетата?

29 Септември-Светски Ден На Срцето

Додека светот денес се бори со COVID-19 пандемијата, никогаш не сме биле посвесни за важноста на нашето здравје и здравјето на нашите најблиски.

31 Мај - Светски ден без тутун 2021

СЗО неодамна започна со едногодишна глобална кампања за Светскиот ден без тутун 2021 - „Посвети се за да се откажеш’’, која има за цел да даде поддршка на 100 милиони луѓе ширум светот во нивниот обид да се откажат од пушење преку разни иницијативи, достапност до услуги и дигитални решенија.

ЈЗУ Центар за Јавно Здравје Прилеп

Препораки за заштита од Корона Вирусот

ЦЈЗ ЈЗУ ПРИЛЕП

Дејности

Микробиологијата со паразитологијата како медицинска гранка ја проучува етиологијата на инфекциите, ја усмерува антибактериската терапија и ја обработува методологијата и нивната специфична дијагностика…

Епидемиологија е наука за факторите кои влијаат врз здравјето и болестите кај населението и претставува основа и логика на интервенциите кои се вршат во интерес на јавното здравје и превентивната медицина…

Социјалната медицина како наука ја анализира здравствената состојба на населението и ризиците кои негативно делуваат на здравјето…

Санитарно – хигиенската дејност ја обавува одделението по хигиена и здравствена екологија…

Советувалиштa

Советувалиште CJZ JZU PRILEP
Советувалиште за откажување од пушењето
centar za javno zdravje prilep
Советувалиште за сексуално и репродуктивно здравје
ХИВ тестирање Прилеп
Советувалиште за доверливо, доброволно советување за ХИВ тестирање